Fettuccine ze śmietana i pomidorami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1854
Fettuccine ze śmietana i pomidorami
fot. Foodie In Disguise / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2 pomidory
  • 2 liście bazylii do dekoracji
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, pociąć w cienkie paski o szerokości 1,5 cm i podsypać je mąką. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, wlać oliwę z oliwek i wrzucić do tego pokrojone wcześniej paski ciasta. Całość wymieszać drewnianą łyżka i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Śmietanę kwaśną przelać do rondla i wymieszać z tartym parmezanem oraz mieloną gałką muszkatołową, po czym wymieszane składniki przelać na makaron. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować liskiem świeżej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów