Fettuccine ze śmietana i pomidorami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1854
Składniki:
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 pomidory
- 2 liście bazylii do dekoracji
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm, pociąć w cienkie paski o szerokości 1,5 cm i podsypać je mąką. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody, wlać oliwę z oliwek i wrzucić do tego pokrojone wcześniej paski ciasta. Całość wymieszać drewnianą łyżka i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Śmietanę kwaśną przelać do rondla i wymieszać z tartym parmezanem oraz mieloną gałką muszkatołową, po czym wymieszane składniki przelać na makaron. Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i udekorować liskiem świeżej bazylii.
Komentarze (0)