Papryczki smażone z brązowym ryżem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 563
Składniki:
- 12 zielonych papryczek chili
- olej do głębokiego smażenia
- bazylia do dekoracji
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka ryżowego
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- Farsz:
- 2 szklanki brązowego ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- sól
- Sos z buraków:
- 4 ugotowane buraki czerwone
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryczki chili
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Papryczki chili umyć, odsączyć z wody, przeciąć je wzdłuż i usunąć z nich nasiona.
Przygotować farsz: ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie wymieszany ryż przełożyć do wydrążonych papryk.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z mieloną kurkumą. Do wymieszanej mąki wlać mleko, wbić jajko i całość wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W wyrobionym cieście zanurzyć nadziane wcześniej ryżem papryczki. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: gotowane buraki pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do nich obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, wsypać mieloną paprykę chili, sól, pieprz i razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją miseczek, udekorować świeżą bazylią i podawać razem z potrawą.
Przygotować farsz: ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie wymieszany ryż przełożyć do wydrążonych papryk.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z mieloną kurkumą. Do wymieszanej mąki wlać mleko, wbić jajko i całość wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W wyrobionym cieście zanurzyć nadziane wcześniej ryżem papryczki. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: gotowane buraki pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do nich obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, wsypać mieloną paprykę chili, sól, pieprz i razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją miseczek, udekorować świeżą bazylią i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)