Papryczki smażone z brązowym ryżem

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 563
Papryczki smażone z brązowym ryżem
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 12 zielonych papryczek chili
  • olej do głębokiego smażenia
  • bazylia do dekoracji
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • Farsz:
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • Sos z buraków:
  • 4 ugotowane buraki czerwone
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryczki chili
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Papryczki chili umyć, odsączyć z wody, przeciąć je wzdłuż i usunąć z nich nasiona.

Przygotować farsz: ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Następnie wymieszany ryż przełożyć do wydrążonych papryk.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z mieloną kurkumą. Do wymieszanej mąki wlać mleko, wbić jajko i całość wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W wyrobionym cieście zanurzyć nadziane wcześniej ryżem papryczki. Całość włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: gotowane buraki pokroić na kawałki i przełożyć do miksera. Dodać do nich obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, wsypać mieloną paprykę chili, sól, pieprz i razem zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją miseczek, udekorować świeżą bazylią i podawać razem z potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów