Sałatka ze szpinaku, awokado, boczku i jajek

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2864
Sałatka ze szpinaku, awokado, boczku i jajek
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g wędzonego boczku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 pęczki szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 cebula
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony boczek, papryczkę chili, po czym składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojone awokado i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku. Następnie jajka wbić na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów