Sałatka ze szpinaku, awokado, boczku i jajek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2864
Składniki:
- 15 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju
- 2 pęczki szpinaku
- 2 jajka
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 cebula
- 1 awokado
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Papryczki chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony boczek, papryczkę chili, po czym składniki oprószyć pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy dodać do tego pokrojone awokado i smażyć jeszcze przez 1 minutę na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku. Następnie jajka wbić na 1 łyżkę rozgrzanego oleju na patelni, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)