Gulasz z ciecierzycy, pomidorów i ryżu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2857
Gulasz z ciecierzycy, pomidorów i ryżu
fot. YoAmes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g ciecierzycy
  • 4 pomidory
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciecierzycę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody przez 3 godziny, po czym ugotować ale nie odcedzać. Obrać cebulę oraz czosnek, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną w kostkę i pozbawioną nasion paprykę, połowę pokrojonej drobno natki pietruszki, wymieszać i dodać do ciecierzycy. Pomidory naciąć od góry, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do ciecierzycy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować i przełożyć na talerz. Ryz opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów