Gulasz z ciecierzycy, pomidorów i ryżu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2857
Składniki:
- 30 g ciecierzycy
- 4 pomidory
- 1 zielona papryka
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć w 0,5 l lekko osolonej wody przez 3 godziny, po czym ugotować ale nie odcedzać. Obrać cebulę oraz czosnek, pokroić drobno i zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Dodać do tego pokrojoną w kostkę i pozbawioną nasion paprykę, połowę pokrojonej drobno natki pietruszki, wymieszać i dodać do ciecierzycy. Pomidory naciąć od góry, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do ciecierzycy. Wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą, zagotować i przełożyć na talerz. Ryz opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odcedzić i wyłożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną drobno natką pietruszki.
Komentarze (0)