Patisony marynowane

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1846
Patisony marynowane
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 2 kg żółtych patisonów
  • 10 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 2 łodygi kopru do kiszenia
  • 2 cebule
  • 1 łyżka ziela angielskiego
  • 1 łyżka gorczycy
  • 0,5 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • Zalewa:
  • 350 ml octu spirytusowego 10%
  • 1, 5 l wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli

Opis przygotowania:

Patisony dokładnie umyć i odciąć z nich górne oraz dolne końcówki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do słoików. Następnie do słoików z cebulą i czosnkiem wsypać ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gorczycę. Dodać do tego przygotowane wcześniej patisony i łodygi kopru.

Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, wsypać cukier oraz sól, wlać do tego ocet, dobrze wymieszać i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przygotowaną zalewą zalać słoiki i dobrze je zakręcić pokrywkami.

Zakręcone słoiki przełożyć do dużego rondla, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, słoiki gotować przez 15-20 minut. Po zagotowaniu wyciągnąć je ostrożnie z wody i przestudzić. Do spożycia podawać po 3 dniach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów