Patisony marynowane
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2300
Składniki:
- 2 kg żółtych patisonów
- 10 ząbków czosnku
- 6 liści laurowych
- 2 łodygi kopru do kiszenia
- 2 cebule
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżka gorczycy
- 0,5 łyżki ziaren czarnego pieprzu
- Zalewa:
- 350 ml octu spirytusowego 10%
- 1, 5 l wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
Opis przygotowania:
Patisony dokładnie umyć i odciąć z nich górne oraz dolne końcówki. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do słoików. Następnie do słoików z cebulą i czosnkiem wsypać ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i gorczycę. Dodać do tego przygotowane wcześniej patisony i łodygi kopru.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, wsypać cukier oraz sól, wlać do tego ocet, dobrze wymieszać i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przygotowaną zalewą zalać słoiki i dobrze je zakręcić pokrywkami.
Zakręcone słoiki przełożyć do dużego rondla, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, słoiki gotować przez 15-20 minut. Po zagotowaniu wyciągnąć je ostrożnie z wody i przestudzić. Do spożycia podawać po 3 dniach.
Przygotować zalewę: do rondla wlać wodę, wsypać cukier oraz sól, wlać do tego ocet, dobrze wymieszać i całość zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu przygotowaną zalewą zalać słoiki i dobrze je zakręcić pokrywkami.
Zakręcone słoiki przełożyć do dużego rondla, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, słoiki gotować przez 15-20 minut. Po zagotowaniu wyciągnąć je ostrożnie z wody i przestudzić. Do spożycia podawać po 3 dniach.
Komentarze (0)