İzmir köfte - tureckie klopsiki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3584
İzmir köfte to bardzo popularne, tureckie klopsiki wykonywane najczęściej z mięsa wołowego, czerstwego chleba, doprawione kminkiem i podawane w pomidorowym sosie.
Składniki:
- Na pulpety:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 2 czerstwe kromki chleba
- 1 cebula
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 jajko
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka oleju
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- Na sos:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 2 pomidory
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 czerwona papryka
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- gałązki świeżej mięty
- 1 zielona cukinia
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa oraz miętę umyć i odsączyć z wody.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Kromki czerstwego pieczywa przełożyć do kolejnej miski i zalać je wodą, aby namokły. Po namoczeniu odcisnąć je z nadmiaru wody i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę zieloną pozbawić nasion, pokroić w drobna kostkę i razem z pokrojoną wcześniej cebulą zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać to do mięsa z pieczywem w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mielony kminek, natkę zielonej pietruszki, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu uformować z tego małe kulki ręcznie. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć je na rumiany kolor, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyciągnąć z oleju.
Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno, po czym razem z pokrojoną papryką zeszklić je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać koncentrat pomidorowy, dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać, po czym dodać do tego usmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i udekorować świeża cukinią oraz miętą.
Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Kromki czerstwego pieczywa przełożyć do kolejnej miski i zalać je wodą, aby namokły. Po namoczeniu odcisnąć je z nadmiaru wody i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę zieloną pozbawić nasion, pokroić w drobna kostkę i razem z pokrojoną wcześniej cebulą zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać to do mięsa z pieczywem w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mielony kminek, natkę zielonej pietruszki, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu uformować z tego małe kulki ręcznie. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć je na rumiany kolor, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyciągnąć z oleju.
Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno, po czym razem z pokrojoną papryką zeszklić je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać koncentrat pomidorowy, dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać, po czym dodać do tego usmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i udekorować świeża cukinią oraz miętą.
Komentarze (0)