İzmir köfte - tureckie klopsiki

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3584
İzmir köfte - tureckie klopsiki
fot. kopachinsky / elements.envato.com
İzmir köfte to bardzo popularne, tureckie klopsiki wykonywane najczęściej z mięsa wołowego, czerstwego chleba, doprawione kminkiem i podawane w pomidorowym sosie.

Składniki:

  • Na pulpety:
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 czerstwe kromki chleba
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka oleju
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • Na sos:
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • gałązki świeżej mięty
  • 1 zielona cukinia
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa oraz miętę umyć i odsączyć z wody.

Przygotować pulpety: mięso mielone przełożyć do miski. Kromki czerstwego pieczywa przełożyć do kolejnej miski i zalać je wodą, aby namokły. Po namoczeniu odcisnąć je z nadmiaru wody i dodać do mięsa w misce. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Paprykę zieloną pozbawić nasion, pokroić w drobna kostkę i razem z pokrojoną wcześniej cebulą zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu dodać to do mięsa z pieczywem w misce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą, mielony kminek, natkę zielonej pietruszki, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu uformować z tego małe kulki ręcznie. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego ojeju na patelni i smażyć je na rumiany kolor, na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i wyciągnąć z oleju.

Przygotować sos: paprykę czerwoną pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Pomidory pokroić drobno, po czym razem z pokrojoną papryką zeszklić je na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników wlać koncentrat pomidorowy, dodać do tego odsączoną z zalewy ciecierzycę z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze wymieszać, po czym dodać do tego usmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i udekorować świeża cukinią oraz miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów