Kitfo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2655
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 4 marchewki
- 2 zielone papryki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać ją trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i wsypać do niego mielony kardamon, cynamon oraz mieloną paprykę chili. Składniki na patelni wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, dodać do surowego mięsa, dokładnie wymieszać, połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i marchewką, wymieszać i przełożyć do kolejnej miski. Całość udekorować pokrojoną papryka i podawać po upływie 15 minut.
Komentarze (0)