Kitfo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2655
Kitfo
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 marchewki
  • 2 zielone papryki
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w ćwiartki. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, zalać ją trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie mięso mielone przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni i wsypać do niego mielony kardamon, cynamon oraz mieloną paprykę chili. Składniki na patelni wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, dodać do surowego mięsa, dokładnie wymieszać, połączyć z ugotowanym wcześniej ryżem i marchewką, wymieszać i przełożyć do kolejnej miski. Całość udekorować pokrojoną papryka i podawać po upływie 15 minut.

Komentarze (0)