Kokosowe placki ziemniaczane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1309
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zmiksować na drobną masę, wbić do nich jajko, wsypać mąkę, wiórki kokosowe i dodać do obrany ze skóry czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie zmiksować. Następnie powstałą masę przełożyć łyżką na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone placki ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe polać śmietaną i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)