Kokosowe placki ziemniaczane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1038
Kokosowe placki ziemniaczane
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zmiksować na drobną masę, wbić do nich jajko, wsypać mąkę, wiórki kokosowe i dodać do obrany ze skóry czosnek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ponownie zmiksować. Następnie powstałą masę przełożyć łyżką na rozgrzany mocno olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Usmażone placki ściągnąć z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz. Gotowe polać śmietaną i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów