Pierogi z wiśniami, dżemem i śmietaną
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2366
Składniki:
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 400 g drylowanych wiśni
- 250 g dżemu wiśniowego
- 2 łyżki cukru białego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- Pozostałe:
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka oleju
- świeża mięta do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wbić jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką.
Przygotować nadzienie: wiśnie drylowane przesypać do miski, zasypać je cukrem białym oraz waniliowym i odstawić na 20 minut. Po tym czasie z miski z wiśniami odlać nadmiar soku, a wiśnie posypać mielonym cynamonem. Następnie dodać do tego dżem wiśniowy, całość razem dokładnie wymieszać i nałożyć łyżeczką na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżeczką oleju. Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować umytymi listkami świeżej mięty.
Dobrze smakują podawane z kwaśną śmietaną.
Przygotować nadzienie: wiśnie drylowane przesypać do miski, zasypać je cukrem białym oraz waniliowym i odstawić na 20 minut. Po tym czasie z miski z wiśniami odlać nadmiar soku, a wiśnie posypać mielonym cynamonem. Następnie dodać do tego dżem wiśniowy, całość razem dokładnie wymieszać i nałożyć łyżeczką na rozwałkowane wcześniej ciasto.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się wody z 1 łyżeczką oleju. Pierogi gotować przez 3 minuty na średnim ogniu, po czym odcedzić je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe udekorować umytymi listkami świeżej mięty.
Dobrze smakują podawane z kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)