Zupa z bakłażana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1014
Zupa z bakłażana
fot. mikeczyzewski / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 4 bakłażany
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • garstka świeżego cząbru
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Trzy bakłażany przekroić na polowy, wysmarować je oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Bakłażany piec do miękkości. Kiedy zmiękną wyciągnąć je z piekarnika i wydrążyć z nich miąższ do rondla. Do miąższu z bakłażanów wlać bulion warzywny, dodać obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Jednego bakłażana obrać ze skóry, pokroić w dużą kostkę i dodać go do całości. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, wlać do tego sok z cytryny, po czym dobrze wymieszać i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zupę zmiksować mikserem, przelać na talerz i udekorować gałązką świeżego cząbru.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów