Paszteciki z bakłażana, pomidorów ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2176
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 300 g pomidorów z puszki (bez skórek)
- 3 łyżki oleju
- 2 bakłażany
- 1 czerwona cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- pęczek świeżego szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić je w równe kwadraty. Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do miski. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone bakłażany, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, kminkiem i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć je na pokrojone wcześniej ciasto. Wszystko zawinąć w koperty, dobrze skleić ciasto i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wysmarować rozmieszanym widelcem jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać ze świeżym szpinakiem.
Komentarze (0)