Paszteciki z bakłażana, pomidorów ze szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1968
Paszteciki z bakłażana, pomidorów ze szpinakiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 300 g pomidorów z puszki (bez skórek)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić je w równe kwadraty. Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak przełożyć do miski. Bakłażany obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone bakłażany, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, kminkiem i smażyć przez 2,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku przyprawami, dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 2,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i łyżka nałożyć je na pokrojone wcześniej ciasto. Wszystko zawinąć w koperty, dobrze skleić ciasto i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie wysmarować rozmieszanym widelcem jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i podawać ze świeżym szpinakiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów