Sałatka z pieczonego bakłażana

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1849
Sałatka z pieczonego bakłażana
fot. Georgian Recipes (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 2 łyżki soku z granatu
  • 2 łyżki nasion z granatu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • natka zielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy, zawinąć je w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż skóra jego zacznie się marszczyć. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki do miski. Czosnek obrać ze skóry, papryczkę czerwoną posiekać drobno i razem z czosnkiem smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do bakłażana w misce. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę wyłożyć nasionami i polać sokiem z granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów