Sałatka z pieczonego bakłażana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1849
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 2 bakłażany
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 łyżki soku z granatu
- 2 łyżki nasion z granatu
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić na połowy, zawinąć je w folię aluminiową, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż skóra jego zacznie się marszczyć. Wtedy wyciągnąć go z piekarnika, odwinąć z folii, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki do miski. Czosnek obrać ze skóry, papryczkę czerwoną posiekać drobno i razem z czosnkiem smażyć przez 1 minutę na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do bakłażana w misce. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Natkę zielonej kolendry posiekać drobno i dodać do składników w misce. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na talerz. Gotową potrawę wyłożyć nasionami i polać sokiem z granatu.
Komentarze (0)