Pierogi po tybetańsku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2151
Pierogi po tybetańsku
fot. LilyinNepal / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 szklanka jęczmienia
  • 1 jajko
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Jęczmień moczyć przez 3 godziny w 3 szklankach lekko osolonej wody. Potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczył i odcedzić. Mięso mielone przełożyć do rondla, zalać je wodą i zagotować. Zagotowane odcedzić i połączyć z gotowanym jęczmieniem. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do pozostałych składników. Wbić do tego jajko i całość dokładnie wyrobić ręcznie na lepką masę. Masę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i wymieszać.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, wlać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm i wyciąć kubkiem krążki. Na wycięte krążki nałożyć wymieszana masę, po czym wszystko zlepić i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na złoty kolor, potem osączyć z tłuszczu przy pomocy łyżki cedzakowej i wyłożyć na talerz.

Musztardę Dijon oraz keczup pikantny przełożyć do jednej, małej miseczki i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów