Zapiekanka makaronowa z Gorgonzolą i orzechami

Oceń:
(4 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1216
Zapiekanka makaronowa z Gorgonzolą i orzechami
fot. DanielVincek (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g makaronu duże muszle
  • 300 ml koncentratu pomidorowego
  • 300 g sera Gorgonzola
  • 200 g orzeszków pinii
  • 2 żabki czosnku
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Bazylię umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Gorgonzolę pokruszyć na drobne kawałki i przełożyć do miski. Dodać do tego posiekaną wcześniej bazylią, czosnek i orzeszki pinii. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.

Makaron wrzuć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do niego wymieszane składniki z serem. Całość włożyć do brytfanki, zalać koncentratem pomidorowym, posypać suszoną bazylią oraz ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.

Wszystko piec do chwili, aż makaron zacznie się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Gotowy udekorować świeża bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów