Zapiekanka makaronowa z Gorgonzolą i orzechami
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1216
Składniki:
- 300 g makaronu duże muszle
- 300 ml koncentratu pomidorowego
- 300 g sera Gorgonzola
- 200 g orzeszków pinii
- 2 żabki czosnku
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Bazylię umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Gorgonzolę pokruszyć na drobne kawałki i przełożyć do miski. Dodać do tego posiekaną wcześniej bazylią, czosnek i orzeszki pinii. Doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.
Makaron wrzuć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do niego wymieszane składniki z serem. Całość włożyć do brytfanki, zalać koncentratem pomidorowym, posypać suszoną bazylią oraz ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
Wszystko piec do chwili, aż makaron zacznie się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Gotowy udekorować świeża bazylią.
Makaron wrzuć do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i przełożyć do niego wymieszane składniki z serem. Całość włożyć do brytfanki, zalać koncentratem pomidorowym, posypać suszoną bazylią oraz ziołami prowansalskimi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C.
Wszystko piec do chwili, aż makaron zacznie się lekko rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić. Gotowy udekorować świeża bazylią.
Komentarze (0)