Murgh Makhani - kurczak maślany
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2022
Murgh Makhani (znane także jako Butter Chicken) to indyjskie danie z kurczaka zanurzonego w smakowitym, kremowym sosie pomidorowym. Często serwowane jest z chlebkiem naan lub z ryżem basmati.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 pomidory
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 2 żabki czosnku
- 2 cm świeżo startego imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka suszonej kozieradki
- 1 łyżka orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Rozgrzać 1 łyżkę masła oraz oleju na patelni i dodać do tego pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Mięso lekko przyrumienić z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z patelni.
Rozgrzać pozostały olej z masłem na patelni, dodać kmin rzymski, wymieszać i smażyć go przez 30 sekund. Następnie wsypać do tego świeżo starty imbir, przyprawę garam masala, mielone nasiona kolendry, orzechy nerkowca, kozieradkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli, wtedy dodać do tego pokrojone drobno pomidory, koncentrat pomidorowy i wsypać curry.
Dodać do tego przyrumienione wcześniej mięso z kurczaka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do misy i posypać natką zielonej pietruszki.
Rozgrzać pozostały olej z masłem na patelni, dodać kmin rzymski, wymieszać i smażyć go przez 30 sekund. Następnie wsypać do tego świeżo starty imbir, przyprawę garam masala, mielone nasiona kolendry, orzechy nerkowca, kozieradkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli, wtedy dodać do tego pokrojone drobno pomidory, koncentrat pomidorowy i wsypać curry.
Dodać do tego przyrumienione wcześniej mięso z kurczaka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do misy i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)