Murgh Makhani - kurczak maślany

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 147
Murgh Makhani - kurczak maślany
fot. stu_spivack (Wikimedia Commons / flickr.com) / CC-BY-SA 2.0
Murgh Makhani (znane także jako Butter Chicken) to indyjskie danie z kurczaka zanurzonego w smakowitym, kremowym sosie pomidorowym. Często serwowane jest z chlebkiem naan lub z ryżem basmati.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 pomidory
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 żabki czosnku
  • 2 cm świeżo startego imbiru
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka suszonej kozieradki
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Rozgrzać 1 łyżkę masła oraz oleju na patelni i dodać do tego pokrojone na kawałki piersi z kurczaka. Mięso lekko przyrumienić z obu stron na średnim ogniu, po czym ściągnąć je z patelni.

Rozgrzać pozostały olej z masłem na patelni, dodać kmin rzymski, wymieszać i smażyć go przez 30 sekund. Następnie wsypać do tego świeżo starty imbir, przyprawę garam masala, mielone nasiona kolendry, orzechy nerkowca, kozieradkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do chwili, aż cebula się zeszkli, wtedy dodać do tego pokrojone drobno pomidory, koncentrat pomidorowy i wsypać curry.
Dodać do tego przyrumienione wcześniej mięso z kurczaka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć do misy i posypać natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy