Badrijani - roladki z bakłażana z pastą orzechową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3158
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 łyżka nasion granatu
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- szczypta suszonego szafranu
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Sałatę wyłożyć na talerz. Bakłażana pokroić w cienkie plastry o grubości 1 cm i osuszyć papierowym ręcznikiem. Osuszone plastry bakłażana oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić je na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju na patelni, po czym przełożyć do miksera. Wsypać do tego łuskane orzechy włoskie, mieloną, czerwona paprykę, mielone nasiona kolendry, natkę zielonej pietruszki i szczyptę szafranu. Do składników w mikserze wlać czerwony ocet winny i wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na usmażone plastry z bakłażana. Wszystko zawinąć w roladki, przełożyć na talerz z sałatą i udekorować nasionami granatu.
Komentarze (0)