Badrijani - roladki z bakłażana z pastą orzechową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2870
Badrijani - roladki z bakłażana z pastą orzechową
fot. amanderson2 (flickr.com) / domena publiczna

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 łyżka nasion granatu
  • 1 główka sałaty strzępiastej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 0,5 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • szczypta suszonego szafranu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Sałatę wyłożyć na talerz. Bakłażana pokroić w cienkie plastry o grubości 1 cm i osuszyć papierowym ręcznikiem. Osuszone plastry bakłażana oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zrumienić je na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni z obu stron na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z ognia i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju na patelni, po czym przełożyć do miksera. Wsypać do tego łuskane orzechy włoskie, mieloną, czerwona paprykę, mielone nasiona kolendry, natkę zielonej pietruszki i szczyptę szafranu. Do składników w mikserze wlać czerwony ocet winny i wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na usmażone plastry z bakłażana. Wszystko zawinąć w roladki, przełożyć na talerz z sałatą i udekorować nasionami granatu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów