Sałatka z cukinii, buraczków i sera
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1931
Składniki:
- 200 g białego chudego sera twarogowego
- 4 małe czerwone buraczki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 młoda, zielona cukinia
- pieprz świeżo zmielony
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i przełożyć je do miski. Następnie skropić je oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, posypać cukrem, szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu obrać je ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do składników z cukinią. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kolejnej miski. Do czosnku wlać śmietanę, dodać do tego ser twarogowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać widelcem i dodać do warzyw w misce. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)