Sałatka z cukinii, buraczków i sera

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1931
Sałatka z cukinii, buraczków i sera
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g białego chudego sera twarogowego
  • 4 małe czerwone buraczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i przełożyć je do miski. Następnie skropić je oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, posypać cukrem, szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu obrać je ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do składników z cukinią. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kolejnej miski. Do czosnku wlać śmietanę, dodać do tego ser twarogowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać widelcem i dodać do warzyw w misce. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów