Oliwki w cieście
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3632
Składniki:
- 70 g oliwek w zalewie
- 40 g masła
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Oliwki osączyć z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą oraz pieprzem i tartym parmezanem. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć je folią spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i zwinąć w rulon o grubości 3 cm. Pokroić go w plastry o grubości 2 cm. Na plastry wyłożyć osączone wcześniej z zalewy oliwki i z całości uformować małe kulki ręcznie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować je letnią wodą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)