Oliwki w cieście

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3632
Oliwki w cieście
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 70 g oliwek w zalewie
  • 40 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Oliwki osączyć z zalewy i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z solą oraz pieprzem i tartym parmezanem. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć je folią spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i zwinąć w rulon o grubości 3 cm. Pokroić go w plastry o grubości 2 cm. Na plastry wyłożyć osączone wcześniej z zalewy oliwki i z całości uformować małe kulki ręcznie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmarować je letnią wodą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów