Chłodnik z koperm włoskim i winem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2165
Składniki:
- 200 ml białego wina wytrawnego Castillo de Manza
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 1 koper naciowy
- natka zielonego koperku
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Koperek zielony pokroić drobno. Koper naciowy pokroić na małe kawałki i przełożyć do miksera. Wlać do niego wino wytrawne, jogurt grecki, wsypać szczyptę soli, dodać obrany ze skóry czosnek, po czym zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do składników. Dymkę obrać ze skóry, razem ze szczypiorkiem pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko posypać pokrojonym zielonym koperkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)