Komosa ryżowa z jabłkiem, śmietaną i cynamonem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2264
Komosa ryżowa z jabłkiem, śmietaną i cynamonem
fot. duskbabe / elements.envato.com

Składniki:

  • 250 ml masła orzechowego
  • 200 g dżemu wiśniowego
  • 50 g tłuczonych orzechów nerkowca
  • 2 łyżki cukru białego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • sól

Opis przygotowania:

Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie cukier brązowy i biały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wymieszać go z cynamonem. Do cukru z cynamonem dodać 2 pokrojone wcześniej jabłka,( a 2 pozostałe pozostawić do dekoracji deseru) i ponownie dobrze wymieszać. Jabłka z cukrem i cynamonem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, wtedy ściągnąć z ognia. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przespać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przestudzić. Po przestudzeniu wymieszać ją ze smażonymi wcześniej jabłkami oraz masłem orzechowym i przełożyć do miseczki. Całość udekorować pozostawionymi wcześniej jabłkami, posypać orzechami nerkowca i wyłożyć dżemem wiśniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów