Komosa ryżowa z jabłkiem, śmietaną i cynamonem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2264
Składniki:
- 250 ml masła orzechowego
- 200 g dżemu wiśniowego
- 50 g tłuczonych orzechów nerkowca
- 2 łyżki cukru białego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka komosy ryżowej
- sól
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Następnie cukier brązowy i biały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i wymieszać go z cynamonem. Do cukru z cynamonem dodać 2 pokrojone wcześniej jabłka,( a 2 pozostałe pozostawić do dekoracji deseru) i ponownie dobrze wymieszać. Jabłka z cukrem i cynamonem smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, wtedy ściągnąć z ognia. Komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, przespać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i przestudzić. Po przestudzeniu wymieszać ją ze smażonymi wcześniej jabłkami oraz masłem orzechowym i przełożyć do miseczki. Całość udekorować pozostawionymi wcześniej jabłkami, posypać orzechami nerkowca i wyłożyć dżemem wiśniowym.
Komentarze (0)