Çılbır

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2111
Çılbır
fot. Premshree Pillai (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 6 małych por
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 3 listki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki przyprawy garam masala
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Por oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać go z jogurtem greckim i wyłożyć na talerz. Jajka wbić do rondla z gotującym się 1 l wody i gotować do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je z wody łyżką cedzakową i dodać do jogurtu na talerzu. Masło stopić na rozgrzanej patelni, wsypać do niego przyprawę garam masala, szczyptę soli oraz pieprzu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać listki świeżej bazylii i por. Przykryć i smażyć do chwili, aż warzywa się zeszklą. Wówczas ściągnąć je z ognia i wraz z tłuszczem dodać do potrawy.

Komentarze (0)