Zupa wonton
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2783
Składniki:
- 10 dag drobnych pieczarek
- 5 dag solonych pistacji
- 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 papryczki czerwone chili
- 2 marchewki
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- Na wontony:
- 150 g mrożonego szpinaku
- 30 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 szklanki maki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Marchew, papryczkę oraz por umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plastry. Bulion warzywny przelać do garnka, dodać pokrojoną marchew i zagotować. Następnie dodać pokrojone pieczarki, por oraz pistacje. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować przez 4 minuty na małym ogniu.
Przygotowanie wontonów: szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i połączyć z mięsem mielonym. Dodać do tego imbir mielony, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na kwadraty, na które należy wyłożyć kulki i zawinąć całość. Zagotować 1 l wody i wrzucić na wrzątek zawinięte wontony. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty, po czym odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystko zalać ugotowaną wcześniej zupą i posypać pokrojoną papryczką chili.
Przygotowanie wontonów: szpinak rozmrozić i odcisnąć nadmiar wody. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na małym ogniu. Następnie ściągnąć z ognia i połączyć z mięsem mielonym. Dodać do tego imbir mielony, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą, sosem sojowym i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kulki. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i pociąć na kwadraty, na które należy wyłożyć kulki i zawinąć całość. Zagotować 1 l wody i wrzucić na wrzątek zawinięte wontony. Gotować na małym ogniu przez 3 minuty, po czym odcedzić i przełożyć na talerz. Wszystko zalać ugotowaną wcześniej zupą i posypać pokrojoną papryczką chili.
Komentarze (0)