Pastilla

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2305
Pastilla
fot. Hicham Souilmi (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 4 krewetki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • natka zielonej pietruszki
  • Wypełnienie:
  • 250 g płatków migdałowych
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml wody z kwiatu pomarańczy
  • 50 ml miodu lipowego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta szafranu
  • sól

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć do blachy do pieczenia i wysmarować je od środka letnią wodą.

Przygotować wypełnienie: udka z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wsypać do nich kurkumę i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać z kości, a obrane mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i posiekać w drobną kostkę. Do rondla wlać 1 szklankę wody, wsypać do tego cukier puder, mielony cynamon, imbir, szafran i wlać miód lipowy. Dokładnie wymieszać i ogrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się składników. Wtedy dodać do tego płatki migdałowe, pokrojoną wcześniej cebulę i rozdrobnione mięso z ugotowanego kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić, osączyć z nadmiaru płynu, po czym łyżką nałożyć na ciasto w formie do pieczenia i złączyć brzegi.

Wszystko wysmarować białkiem jajka,posypać tłuczonymi orzechami włoskimi, bułką tartą a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz, po czym udekorować krewetkami, pokrojoną w plastry cytryną oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)