Pastilla
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2638
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 2 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
- 4 krewetki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- Wypełnienie:
- 250 g płatków migdałowych
- 100 g cukru pudru
- 50 ml wody z kwiatu pomarańczy
- 50 ml miodu lipowego
- 4 łyżki oleju
- 4 udka z kurczaka
- 1 cebula
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 białko jajka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- szczypta szafranu
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, przełożyć do blachy do pieczenia i wysmarować je od środka letnią wodą.
Przygotować wypełnienie: udka z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wsypać do nich kurkumę i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać z kości, a obrane mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i posiekać w drobną kostkę. Do rondla wlać 1 szklankę wody, wsypać do tego cukier puder, mielony cynamon, imbir, szafran i wlać miód lipowy. Dokładnie wymieszać i ogrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się składników. Wtedy dodać do tego płatki migdałowe, pokrojoną wcześniej cebulę i rozdrobnione mięso z ugotowanego kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić, osączyć z nadmiaru płynu, po czym łyżką nałożyć na ciasto w formie do pieczenia i złączyć brzegi.
Wszystko wysmarować białkiem jajka,posypać tłuczonymi orzechami włoskimi, bułką tartą a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz, po czym udekorować krewetkami, pokrojoną w plastry cytryną oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować wypełnienie: udka z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, wsypać do nich kurkumę i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać z kości, a obrane mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry i posiekać w drobną kostkę. Do rondla wlać 1 szklankę wody, wsypać do tego cukier puder, mielony cynamon, imbir, szafran i wlać miód lipowy. Dokładnie wymieszać i ogrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się składników. Wtedy dodać do tego płatki migdałowe, pokrojoną wcześniej cebulę i rozdrobnione mięso z ugotowanego kurczaka. Całość dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, przestudzić, osączyć z nadmiaru płynu, po czym łyżką nałożyć na ciasto w formie do pieczenia i złączyć brzegi.
Wszystko wysmarować białkiem jajka,posypać tłuczonymi orzechami włoskimi, bułką tartą a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz, po czym udekorować krewetkami, pokrojoną w plastry cytryną oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)