Wontony z serem, winem i sosem chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1760
Wontony z serem, winem i sosem chili
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego chili
  • 3 g kiełków czerwonej kapusty
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 350 g białego sera twarogowego
  • 50 ml białego wina słodkiego Magyer Tokaj Aszu
  • 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania:

Kiełki kapusty czerwonej sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę mineralną i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wsypać do niego mielony cynamon, granulowany czosnek, goździki i wlać białe wino. Całość dokładnie rozetrzeć łyżką, po czym roztarte przełożyć na krążki z ciasta.

Wszystko dokładnie zlepić w sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i podawać z sosem chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów