Wontony z serem, winem i sosem chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1989
Składniki:
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego chili
- 3 g kiełków czerwonej kapusty
- 1 szklanka wrzącej wody
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka wody mineralnej niegazowanej
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 350 g białego sera twarogowego
- 50 ml białego wina słodkiego Magyer Tokaj Aszu
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Kiełki kapusty czerwonej sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę mineralną i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wsypać do niego mielony cynamon, granulowany czosnek, goździki i wlać białe wino. Całość dokładnie rozetrzeć łyżką, po czym roztarte przełożyć na krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić w sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i podawać z sosem chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać wodę mineralną i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: ser twarogowy przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wsypać do niego mielony cynamon, granulowany czosnek, goździki i wlać białe wino. Całość dokładnie rozetrzeć łyżką, po czym roztarte przełożyć na krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić w sakiewki i wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Składniki smażyć na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Wszystko posypać kiełkami czerwonej kapusty i podawać z sosem chili.
Komentarze (0)