Zupa wonton
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2305
Składniki:
- 800 ml bulionu warzywnego
- 4 szt. chińskiej kapusty
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 marchew
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- Nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 4 dzikie brokuły
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Marchew obrać ze skóry i pokropić w cienkie talarki.
Przygotować nadzienie: dzikie brokuły pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobną kostkę do miski. Do brokułów w misce dodać mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, dodać do składników w misce i wbić do tego jajko. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć je na małe kwadraty. Na kwadraty z ciasta nałożyć łyżeczką wymieszane składniki z miski. Całość zawinąć w sakiewki. Do rondla przełożyć pokrojoną marchew, imbir i dodać do niej kapustę chińską. Składniki te zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego zawinięte wcześniej sakiewki. Wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a po potem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie gotową zupę przelać na talerz.
Przygotować nadzienie: dzikie brokuły pokroić na małe kawałki, przełożyć je do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w drobną kostkę do miski. Do brokułów w misce dodać mięso mielone. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni, dodać do składników w misce i wbić do tego jajko. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dobrze wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pociąć je na małe kwadraty. Na kwadraty z ciasta nałożyć łyżeczką wymieszane składniki z miski. Całość zawinąć w sakiewki. Do rondla przełożyć pokrojoną marchew, imbir i dodać do niej kapustę chińską. Składniki te zalać bulionem warzywnym, sosem sojowym i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, dodać do tego zawinięte wcześniej sakiewki. Wszystko doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, a po potem gotować jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie gotową zupę przelać na talerz.
Komentarze (0)