Tom kha gai (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: trudne
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4057
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 g grzybów straw z zalewie
- 10 g galangalu
- 10 dag tofu
- 10 dag suszonej bazylii tajskiej
- 3 łodygi trawy cytrynowej
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1,5 l wody
- 1 papryczka chili (czerwona)
- 1 łyżka pasty krewetkowej
- natka zielonej pietruszki
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa i mięso umyć i osączyć z wody. Imbir oraz galangal obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Dodać do tego obrany oraz pokrojony drobno czosnek, trawę cytrynową, pastę krewetkową, bazylię tajską i szczyptę soli oraz cukru. Wszystko razem utłuc i dobrze rozetrzeć. Roztarte składniki przełożyć do garnka, po czym zalać 1,5 l wody i gotować na małym ogniu. Do gotowanego wywaru dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka i gotować do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w plastry tofu i gotować przez 1,5 minuty, po czy ściągnąć z ognia, dodać osaczone z zalewy grzyby straw i wymieszać. Całość przelać na talerz i udekorować papryczką chili oraz drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)