Ciasto mandarynkowe z kruszonką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6473
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 300 g mandarynek z puszki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 20 g cukru pudru
- Na kruszonkę:
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 120 g wiórek kokosowych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: mandarynki osączyć z zalewy. Śmietanę ubić z cukrem na puszystą piane i połączyć z osączonymi mandarynkami. Wymieszanymi składnikami przełożyć ciasto na blasze.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, cukier, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, urywać z niej małe kawałeczki i przekładać je na wypełnienia ciasta.
Wszystko posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wbić do tego jajka, dodać masło, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: mandarynki osączyć z zalewy. Śmietanę ubić z cukrem na puszystą piane i połączyć z osączonymi mandarynkami. Wymieszanymi składnikami przełożyć ciasto na blasze.
Przygotować kruszonkę: mąkę przesypać na stolnicę, dodać do niej masło, cukier, ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, urywać z niej małe kawałeczki i przekładać je na wypełnienia ciasta.
Wszystko posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przestudzić.
Komentarze (1)
PYCHA PYCHA I JESZCZE RAZ PYCHA!!!!!!!!!!! :)
Polecam jak najbardziej! Ciasto bardzo szybko się robi i jest tak smaczne, że robiłoby się je codziennie!