Zupa wiśniowa z ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4913

Składniki:

  • 70 dag wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 4 szklanki wody
  • kawałek skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i skórki cytrynowej. Wiśnie opłucz, osącz, następnie usuń pestki. Wydrylowane owoce wrzuć do gotującej się wody. Poczekaj aż całość ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 min. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z 2/3 szklanki zimnej wody. Wlej rozdrobnioną mąkę do zupy, stale mieszając. Ponownie zagotuj. Wyjmij skórkę cytrynową. Ziemniaki obierz, opłucz. Gotuj w lekko osolonej wodzie 15 min. Odcedź, ostudź.
Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kostki boczku. Stale mieszając, mocno wysmaż. Wyjmij skwarki a na tłuszczu obsmaż ziemniaki. Zupę rozlej do miseczek. Ziemniaki przełóż na półmisek, posyp skwarkami. POdawaj jako dodatek do zupy wiśniowej.

Autor: priinccces

Komentarze (1)

Właśnie taką robiła moja babunia. Kocham. Mniam.

Podobne przepisy

Więcej przepisów