Zupa wiśniowa z ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4913
Składniki:
- 70 dag wiśni
- 3 łyżki cukru
- 4 szklanki wody
- kawałek skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 kg młodych ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem cukru i skórki cytrynowej. Wiśnie opłucz, osącz, następnie usuń pestki. Wydrylowane owoce wrzuć do gotującej się wody. Poczekaj aż całość ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze 5 min. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszaj z 2/3 szklanki zimnej wody. Wlej rozdrobnioną mąkę do zupy, stale mieszając. Ponownie zagotuj. Wyjmij skórkę cytrynową. Ziemniaki obierz, opłucz. Gotuj w lekko osolonej wodzie 15 min. Odcedź, ostudź.
Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kostki boczku. Stale mieszając, mocno wysmaż. Wyjmij skwarki a na tłuszczu obsmaż ziemniaki. Zupę rozlej do miseczek. Ziemniaki przełóż na półmisek, posyp skwarkami. POdawaj jako dodatek do zupy wiśniowej.
Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kostki boczku. Stale mieszając, mocno wysmaż. Wyjmij skwarki a na tłuszczu obsmaż ziemniaki. Zupę rozlej do miseczek. Ziemniaki przełóż na półmisek, posyp skwarkami. POdawaj jako dodatek do zupy wiśniowej.
Komentarze (1)
Właśnie taką robiła moja babunia. Kocham. Mniam.