Babka wiśniowa z orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2559
Składniki:
- 16 ml aromatu waniliowego
- 5 dag tłuczonych orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
- 2 łyżki mąki do obsypania formy
- 1,5 szklanki suszonych wiśni
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki soli
- bita śmietana w sprayu
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do miski, wlać do niej olej oraz aromat waniliowy, dodać sodę oczyszczoną, cynamon, roztrzepane jajka, cukier puder oraz sól i wyrobić ciasto. Wiśnie suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i dodać do ciasta wraz z tłumaczonymi orzechami. Wszystko dokładnie wyrobić.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczona wyciągnąć, przestudzić i przełożyć na talerz. Na ciasto wycisnąć bitą śmietanę i udekorować wisienkami koktajlowymi.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, obsypać mąką i przełożyć do niej wyrobione ciasto. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 300 stopni i piec na rumiany kolor. Upieczona wyciągnąć, przestudzić i przełożyć na talerz. Na ciasto wycisnąć bitą śmietanę i udekorować wisienkami koktajlowymi.
Komentarze (0)