Babka wiśniowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3551
Składniki:
- 4 jajka
- Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg wiśni
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 białka jajka
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Wiśnie umyć, osączyć z wody i wydrylować. Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do kolejnej miski, wsypać do tego cukier i miksować przez 5 minut. Do zmiksowanych składników wsypać stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę ze składnikami i wlać do tego olej. Całość ponownie zmiksować mikserem. Następnie formę do pieczenia wysmarować masłem i przełożyć do niej zmiksowane składniki oraz wydrylowane wiśnie. Wyrównać łopatką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać białka jaj i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie wlać do tego sok cytrynowy i ponownie roztrzepać trzepaczką. Gotowy lukier przełożyć na przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, dodać białka jaj i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie wlać do tego sok cytrynowy i ponownie roztrzepać trzepaczką. Gotowy lukier przełożyć na przestudzone ciasto i pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze (1)
polecam, najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadlam, lepsze bez lukieru