Tarta truskawkowo-wiśniowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1265
Tarta truskawkowo-wiśniowa
fot. iuliia_n / elements.envato.com

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
  • Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Na wypełnienie:
  • 300 g truskawek
  • 300 g drylowanych wiśni
  • 100 g cukru cukru żelującego

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, odsączyć z wody, pokroić na połowy i przesypać je do miski. Drylowane wiśnie dodać do truskawek w misce, oba składniki zasypać cukrem żelującym i odstawić do chwili, aż puszczą sok. Następnie zlać z nich sok, a owoce pozostawić.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać masło, po czym z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a na ciasto nałożyć odsączone z soku owoce.

Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć, podzielić na porcje i udekorować gałązkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów