Tarta truskawkowo-wiśniowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1265
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 4 gałązki świeżej mięty
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 300 g truskawek
- 300 g drylowanych wiśni
- 100 g cukru cukru żelującego
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, odsączyć z wody, pokroić na połowy i przesypać je do miski. Drylowane wiśnie dodać do truskawek w misce, oba składniki zasypać cukrem żelującym i odstawić do chwili, aż puszczą sok. Następnie zlać z nich sok, a owoce pozostawić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać masło, po czym z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a na ciasto nałożyć odsączone z soku owoce.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć, podzielić na porcje i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać masło, po czym z całości wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia, a na ciasto nałożyć odsączone z soku owoce.
Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C stopni i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć, podzielić na porcje i udekorować gałązkami świeżej mięty.
Komentarze (0)