Ryż z konfiturą wiśniową i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1948
Składniki:
- 300 g konfitury wiśniowej
- 2 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka ryżu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego brązowy cukier oraz cynamon. Składniki smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ryż. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli i smażyć do czasu, aż białka się zetną. Wtedy ściągnąć z ognia, dodać do pozostałych składników i całość zalać konfitura wiśniową.
Komentarze (0)