Tarta z konfiturą wiśniową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2765
Tarta z konfiturą wiśniową
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 140 g cukru
  • 4 łyżki gotowej konfitury wiśniowej
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 otarta skórka cytrynowa

Opis przygotowania:

Masło wraz z cukrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach. Do zmiksowanych składników dodać żółtka oraz 1 całe jajko i ponownie zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty, wsypywać mąkę i wciąż miksując, wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Jedną rozwałkowaną część przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a z drugiej części wyciąć ozdobne, cienkie paski. Na ciasto w formie wyłożyć gotową konfiturę wiśniową, a całość przełożyć ozdobnymi paskami ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów