Tarta z konfiturą wiśniową
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2765
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła
- 140 g cukru
- 4 łyżki gotowej konfitury wiśniowej
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 1 otarta skórka cytrynowa
Opis przygotowania:
Masło wraz z cukrem zmiksować mikserem na wysokich obrotach. Do zmiksowanych składników dodać żółtka oraz 1 całe jajko i ponownie zmiksować. Następnie zmniejszyć obroty, wsypywać mąkę i wciąż miksując, wyrobić ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, podzielić na dwie części i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Jedną rozwałkowaną część przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, a z drugiej części wyciąć ozdobne, cienkie paski. Na ciasto w formie wyłożyć gotową konfiturę wiśniową, a całość przełożyć ozdobnymi paskami ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)