Muffiny jagodowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 3808
Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 30-40 dag cukru
- 250 ml maślanki
- 2 jaja
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
- 40 dag jagód lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Wgłębienia w formie (12 ciastek) na muffinki grubo posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jaja ubij trzepaczką, wymieszaj z maślanką i skórką z pomarańczy. Następnie płynne składniki połącz z sypkimi i wymiesza. Dodaj umyte, osuszone owoce i znów wymieszaj. Masą napełnij foremki do 2/3 wysokości. Piecz przez około 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest także w środku dobrze upieczone. Smacznego.
Komentarze (0)