Zupa z dyni z ciastem makaronowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2161
Składniki:
- 2 dynie (ok. 2 kg każda)
- 2 l mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka masła
- 1 l wody
- 1 jajko
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Obie dynie umyć i osączyć z wody. Jedną przekroić w górnej części i wydrążyć gąbczasty miąższ z nasionami (odciętą część pozostawić). Drugą dynię przepołowić, wydrążyć nasiona oraz gąbczasty miąższ, potem obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Pokrojoną dynię przełożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Kiedy miąższ zmięknie, ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przetrzeć go przez sitko. Do garnka wlać pozostałą wodę i mleko, dodać do tego przetartą dynię i mieszając drewnianą łyżka, całość zagotować. Mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać niewielką ilość zimnej wody i wyrobić twarde ciasto. Wyrobione ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić i wrzucić do gotującej się zupy. Zupę gotować z ciastem przez 3 minuty, cały czas mieszając. Całość jeszcze raz doprawić przyprawami do smaku, dodać masło, dokładnie wymieszać i dodać pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Gotową zupę przelać do wydrążonej dyni. Podawać na gorąco.
Komentarze (0)