Kotlety rybne z szynką i sosem pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1441
Składniki:
- 400 g filetów z mintaja
- 250 g wędzonej szynki w plastrach
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- Na sos:
- 3 pomidory
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz pomidory umyć i odsączyć z wody.
Przygotować kotlety: filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę i dodać do przepuszczonej ryby. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Następnie pozostałe jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane wcześniej kotlety namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć je na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek orać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszone oregano, kmin rzymski, dodać do tego pokrojone drobno pomidory i wlać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości pomidorów. Kiedy pomidory zmiękną, całość ściągnąć z ognia, przelać do miseczki i dodać do kotletów a talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Przygotować kotlety: filety z mintaja przepuścić przez maszynkę do mięsa do miski. Szynkę wędzoną pokroić w drobną kostkę i dodać do przepuszczonej ryby. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Wbić do tego 1 jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Następnie pozostałe jajko wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Uformowane wcześniej kotlety namoczyć w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej i smażyć je na 4 łyżkach mocno rozgrzanego oleju na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek orać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszone oregano, kmin rzymski, dodać do tego pokrojone drobno pomidory i wlać koncentrat pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości pomidorów. Kiedy pomidory zmiękną, całość ściągnąć z ognia, przelać do miseczki i dodać do kotletów a talerzu. Wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)