Lumpia
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 12718
Składniki:
- 30 g mielonego mięsa wieprzowego
- 200 ml gotowego sosu słodko-kwaśnego
- 20 g kiełków fasoli mung
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule dymki
- 2 liście sałaty
- 0,5 łyżeczki oregano
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Obrać dymkę, czosnek, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Następnie dodać do tego mięso mielone, zrumienić, dodać kiełki fasoli mung oraz pokrojoną drobno marchew. Całość doprawić pieprzem, solą i majerankiem, dokładnie wymieszać i smażyć do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć ognia i osączyć z tłuszczu.
Papier ryżowy skropić letnia wodą, nałożyć na niego smażone składniki i zwinąć w rulony. Rozgrzać 0,5 szklanki oleju na patelni i smażyć rulony z każdej strony na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę. Gotowy sos słodko-kwaśny przelać do małych miseczek i podawać razem z potrawą.
Papier ryżowy skropić letnia wodą, nałożyć na niego smażone składniki i zwinąć w rulony. Rozgrzać 0,5 szklanki oleju na patelni i smażyć rulony z każdej strony na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i wyłożyć na sałatę. Gotowy sos słodko-kwaśny przelać do małych miseczek i podawać razem z potrawą.
Komentarze (0)