Zupa warzywna z jajkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 833
Składniki:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 8 ziemniaków
- 4 jajka
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz fasolkę umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić ją na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej fasolkę, ziemniaki i zalać to bulionem warzywnym Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, startą gałką muszkatołową i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do zupy.
Komentarze (0)