Zupa warzywna z jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 620
Zupa warzywna z jajkiem
fot. tycoon101 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 8 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz fasolkę umyć i odsączyć z wody. Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić ją na kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej fasolkę, ziemniaki i zalać to bulionem warzywnym Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, startą gałką muszkatołową i gotować do miękkości warzyw. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać natką zielonej pietruszki. Jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać je ze skorupek, przekroić na połowy i dodać do zupy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów