Naleśniki z mięsem z indyka
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1172
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z indyka
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- zielony koperek do dekoracji
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Mąkę przesypać do rondla, wlać do niej mleko, wbić jajko, wsypać szczyptę soli i dokładnie rozmieszać trzepaczką. Po roztrzepaniu rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i chochelką przelać na to roztrzepane ciasto. Całość smażyć na rumiany kolor z jednej strony, po czym ściągnąć z ognia. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz pozbawione nasion obie czerwone papryki. Składniki te smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego mięso mielone, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć to z ognia i przełożyć łyżką na usmażone wcześniej naleśniki. Całość zawinąć w rulony, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć wszystko na średnim ogniu do ich zrumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować zielonym koperkiem.
Komentarze (0)