Warzywna zupa z mlekiem kokosowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 76
Warzywna zupa z mlekiem kokosowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 400 ml wody
  • 2 suszone liście z limonki
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 cm świeżo startego imbiru
  • 1 zielona papryczka chili
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego starty, świeży imbir, pokrojoną drobno zieloną papryczkę chili oraz pokruszone drobno liście z limonki. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wlać do tego mleko kokosowe, wodę, dodać obrany ze skóry i pokrojony na kawałki seler i startą w słomkę marchew. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów