Warzywna zupa z mlekiem kokosowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 708
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego
- 400 ml wody
- 2 suszone liście z limonki
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 cm świeżo startego imbiru
- 1 zielona papryczka chili
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Dodać do tego starty, świeży imbir, pokrojoną drobno zieloną papryczkę chili oraz pokruszone drobno liście z limonki. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Wlać do tego mleko kokosowe, wodę, dodać obrany ze skóry i pokrojony na kawałki seler i startą w słomkę marchew. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)