Kotlety wieprzowe w sosie z surówką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 555
Kotlety wieprzowe w sosie z surówką
fot. xurde (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Kotlety:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki zielonej pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 200 ml pomidorów z puszki bez skórki
  • 2 wędzone czerwone papryki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • Surówka:
  • 4 pomidorki cherry
  • 4 rzodkiewki
  • 4 liście rukoli
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 4 łyżki oleju
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.

Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry wędzoną paprykę. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie, wlać do tego pomidory z puszki, bulion warzywny i wsypać mieloną ostrą paprykę chili. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i wyłożyć na kotlety na talerzu.

Przygotować surówkę: kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry i sparzyć ją 3 szklankami wrzącej wody na sicie. Po sparzeniu przełożyć ją do miski i przestudzić. Dodać do niej pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewkę i pomidorki cherry. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem mielonym, po czym dodać do tego dodać do majonez, wymieszać i dodać surówkę do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów