Kotlety wieprzowe w sosie z surówką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 555
Składniki:
- Kotlety:
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki zielonej pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 200 ml pomidorów z puszki bez skórki
- 2 wędzone czerwone papryki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- Surówka:
- 4 pomidorki cherry
- 4 rzodkiewki
- 4 liście rukoli
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 4 łyżki oleju
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno.
Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry wędzoną paprykę. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie, wlać do tego pomidory z puszki, bulion warzywny i wsypać mieloną ostrą paprykę chili. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i wyłożyć na kotlety na talerzu.
Przygotować surówkę: kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry i sparzyć ją 3 szklankami wrzącej wody na sicie. Po sparzeniu przełożyć ją do miski i przestudzić. Dodać do niej pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewkę i pomidorki cherry. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem mielonym, po czym dodać do tego dodać do majonez, wymieszać i dodać surówkę do całości.
Przygotować kotlety: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą oraz posiekaną natkę zielonej pietruszki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonymi nasionami kolendry, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Przełożyć je na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Dodać do tego pokrojoną w cienkie plastry wędzoną paprykę. Składniki te dobrze wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie, wlać do tego pomidory z puszki, bulion warzywny i wsypać mieloną ostrą paprykę chili. Całość dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia, wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać i wyłożyć na kotlety na talerzu.
Przygotować surówkę: kapustę czerwoną pokroić w cienkie plastry i sparzyć ją 3 szklankami wrzącej wody na sicie. Po sparzeniu przełożyć ją do miski i przestudzić. Dodać do niej pokrojoną w cienkie plastry rzodkiewkę i pomidorki cherry. Doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem mielonym, po czym dodać do tego dodać do majonez, wymieszać i dodać surówkę do całości.
Komentarze (0)