Gołąbki w sosie pomidorowym

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1216
Gołąbki w sosie pomidorowym
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • Gołąbki:
  • 300 g kleistego ryżu
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 główka kapusty
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz ziołowy mielony
  • Sos:
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 100 śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka maki pszennej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Ponadto:
  • 4 g kiełków brokuła
  • pęczek zielonego koperku

Opis przygotowania:

Kiełki brokuła oraz zielony koperek umyć i odsączyć z wody.

Przygotować gołąbki: kapustę pozbawić głębia, włożyć ją całą do rondla z 2 litrami wrzącej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągać z niej liście i wyłożyć na stolnicy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego mięso mielone z indyka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką na sparzone liście kapusty i zawinąć ręcznie. Zawinięte przełożyć do dużego rondla, zalać wodą do połowy gołąbków i gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić, a gołąbki wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy i wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do gołąbków na talerzu.

Wszystko posypać kiełkami brokuła oraz posiekanym drobno zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów