Gołąbki w sosie pomidorowym
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1347
Składniki:
- Gołąbki:
- 300 g kleistego ryżu
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżki oleju
- 1 główka kapusty
- 1 cebula
- sól
- pieprz ziołowy mielony
- Sos:
- 200 ml przecieru pomidorowego
- 100 śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka maki pszennej
- sól
- pieprz czarny mielony
- Ponadto:
- 4 g kiełków brokuła
- pęczek zielonego koperku
Opis przygotowania:
Kiełki brokuła oraz zielony koperek umyć i odsączyć z wody.
Przygotować gołąbki: kapustę pozbawić głębia, włożyć ją całą do rondla z 2 litrami wrzącej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągać z niej liście i wyłożyć na stolnicy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego mięso mielone z indyka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką na sparzone liście kapusty i zawinąć ręcznie. Zawinięte przełożyć do dużego rondla, zalać wodą do połowy gołąbków i gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić, a gołąbki wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy i wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do gołąbków na talerzu.
Wszystko posypać kiełkami brokuła oraz posiekanym drobno zielonym koperkiem.
Przygotować gołąbki: kapustę pozbawić głębia, włożyć ją całą do rondla z 2 litrami wrzącej wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie wyciągać z niej liście i wyłożyć na stolnicy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Po zeszkleniu ściągnąć ją z ognia i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Dodać do tego mięso mielone z indyka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym, dokładnie wymieszać, po czym przełożyć łyżką na sparzone liście kapusty i zawinąć ręcznie. Zawinięte przełożyć do dużego rondla, zalać wodą do połowy gołąbków i gotować przez około 40 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i odcedzić, a gołąbki wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy i wymieszać. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i przelać do całości. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i przelać do gołąbków na talerzu.
Wszystko posypać kiełkami brokuła oraz posiekanym drobno zielonym koperkiem.
Komentarze (0)