Zupa warzywna z pieczarkami i orzeszkami ziemnymi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1744
Zupa warzywna z pieczarkami i orzeszkami ziemnymi
fot. B*2 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 6 pieczarek
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 2 liście białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mały por
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i przekroić na połówki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej szalotki dodać obrane z łupin orzeszki ziemne, wsypać mielony imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, papryczkę chili, pieczarki, por i liście kapusty. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów