Zupa warzywna z pieczarkami i orzeszkami ziemnymi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1744
Składniki:
- 6 pieczarek
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 2 liście białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mały por
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżka oleju
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić na małe kawałki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i przekroić na połówki. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej szalotki dodać obrane z łupin orzeszki ziemne, wsypać mielony imbir i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną marchew, papryczkę chili, pieczarki, por i liście kapusty. Całość doprawić do smaku sosem sojowym, szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)