Cannoli z płatkami owsianymi i powidłem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2604
Cannoli z płatkami owsianymi i powidłem
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 4 łyżki gotowych powideł śliwkowych
  • 2 listki mięty do dekoracji
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 białko jajka
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z sodą oczyszczona, cukrem, solą i cynamonem. Jajka ubić trzepaczką i dodać do mąki. Dodać do tego pokrojone drobno masło i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Potem pociąć na paski odpowiadające szerokości foremek. Wycięte paski ciasta nawinąć na foremki metalowe i wysmarować białkiem jajka. Wszystko obtoczyć płatkami owsianymi i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zdjęć z foremek.

Serek homogenizowany dokładnie wymieszać łyżeczką, po czym nałożyć go do wnętrza ciasta. Całość przełożyć na talerz, dodać do tego gotowe powidła śliwkowe i udekorować listami mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów