Cannoli z płatkami owsianymi i powidłem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2604
Składniki:
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 4 łyżki gotowych powideł śliwkowych
- 2 listki mięty do dekoracji
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 białko jajka
- olej do głębokiego smażenia
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z sodą oczyszczona, cukrem, solą i cynamonem. Jajka ubić trzepaczką i dodać do mąki. Dodać do tego pokrojone drobno masło i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie wyciągnąć i rozwałkować na grubość 0,5 mm. Potem pociąć na paski odpowiadające szerokości foremek. Wycięte paski ciasta nawinąć na foremki metalowe i wysmarować białkiem jajka. Wszystko obtoczyć płatkami owsianymi i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i zdjęć z foremek.
Serek homogenizowany dokładnie wymieszać łyżeczką, po czym nałożyć go do wnętrza ciasta. Całość przełożyć na talerz, dodać do tego gotowe powidła śliwkowe i udekorować listami mięty.
Serek homogenizowany dokładnie wymieszać łyżeczką, po czym nałożyć go do wnętrza ciasta. Całość przełożyć na talerz, dodać do tego gotowe powidła śliwkowe i udekorować listami mięty.
Komentarze (0)