Zupa warzywna z soczewicą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 865
Składniki:
- 400 g łuskanej żółtej soczewicy
- 4 ziemniaki
- 250 g kukurydzy w zalewie
- 2 marchewki
- 2 l wody
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ćwiartka selera (korzeń)
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 2 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie ziemniaki z selerem (korzeń) obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Łodygę selera pokroić na małe kawałki. Pokrojone warzywa oraz kukurydzę wraz zalewą dodać do namoczonej wcześniej soczewicy i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki
Komentarze (0)