Zupa warzywna z soczewicą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 648
Zupa warzywna z soczewicą
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g łuskanej żółtej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 250 g kukurydzy w zalewie
  • 2 marchewki
  • 2 l wody
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ćwiartka selera (korzeń)
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Soczewicę przesypać do rondla, zalać ją 2 l lekko osolonej wody i moczyć przez 1,5 godziny. Następnie ziemniaki z selerem (korzeń) obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Łodygę selera pokroić na małe kawałki. Pokrojone warzywa oraz kukurydzę wraz zalewą dodać do namoczonej wcześniej soczewicy i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Wtedy wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Gotową zupę udekorować natką zielonej pietruszki

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów