Minestrone - włoska zupa warzywna

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 403
Minestrone - włoska zupa warzywna
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g makaronu drobne muszelki
  • 250 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej
  • 50 g zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz mielony kolorowy
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na talerz. Marchew obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić drobno. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek z cebulą obraz ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew, fasolkę szparagową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną cukinię, odcedzony z zalewy zielony groszek oraz pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, suszoną bazylią, tymiankiem, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną wszystko ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Gotowa zupę udekorować natką zielonej pietruszki oraz pozbawioną nasion czerwoną papryczką chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów