Minestrone - włoska zupa warzywna
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2343
Składniki:
- 400 g makaronu drobne muszelki
- 250 g pomidorów z puszki bez skóry
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 50 g zielonego groszku w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 mała zielona cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz mielony kolorowy
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć go na talerz. Marchew obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Fasolkę pozbawić końcówek i pokroić drobno. Cukinię obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Następnie czosnek z cebulą obraz ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Dodać do tego pokrojoną wcześniej marchew, fasolkę szparagową i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojoną cukinię, odcedzony z zalewy zielony groszek oraz pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, kolorowym pieprzem, suszoną bazylią, tymiankiem, wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną wszystko ściągnąć z ognia i przelać do makaronu na talerzu. Gotowa zupę udekorować natką zielonej pietruszki oraz pozbawioną nasion czerwoną papryczką chili.
Komentarze (0)