Róża karnawałowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5727
Składniki:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- 6 żółtek
- 5 dag masła
- 0,5 szklanki śmietany 18%
- olej do smażenia
- sól
- cukier puder do posypania
- dowolna konfitura lub owoce
- cukier waniliowy
Opis przygotowania:
Do mąki dodać pokrojone masło, 7 żółtek, jajko, cukier waniliowy, śmietanę. Wyrobić dokładnie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać sól i rum, całość jeszcze wyrobić, aby dodane składniki się połączyły. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm, lekko podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć po 4 krążki ciasta w taki sposób, aby każdy krążek był mniejszy od poprzedniego. Brzegi tych krążków ponacinać nożem w czterech miejscach w równych odstępach. Z pozostałego białka należy posmarować nacięte końce krążków i sklejać je w kształt róży po cztery sztuki od największego do najmniejszego. W rondelku rozgrzać olej i wkładać do niego uformowane róże. Najmniejsze krążki kłaść na spód. Piec z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar oleju na papierowym ręczniku, ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, a w środki powkładać konfiturę lub owoce.
Komentarze (2)
dajcie jakieś zdięcie
kurwa ale ladnie wydlonda