Zupa warzywna z ciecierzycą i kurkumą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2902
Zupa warzywna z ciecierzycą i kurkumą
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 50 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 250 g ciecierzycy w zalewie
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidora pokroić drobno. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do smażonych składników dodać pokrojoną marchew, ziemniaki, pomidora, paprykę, cukinię oraz osączoną z zalewy ciecierzycę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, kurkumą, mielonym kminkiem i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów