Zupa warzywna z ciecierzycą i kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2902
Składniki:
- 50 ml bulionu warzywnego z kostki
- 250 g ciecierzycy w zalewie
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidora pokroić drobno. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do smażonych składników dodać pokrojoną marchew, ziemniaki, pomidora, paprykę, cukinię oraz osączoną z zalewy ciecierzycę. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, kurkumą, mielonym kminkiem i gotować do miękkości składników na średnim ogniu. Gotową zupę ściągnąć z ognia, przelać do miski i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)