Buraczane ravioli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1413
Buraczane ravioli
fot. jirkaejc (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • Ponadto:
  • 1 l soku z czerwonych buraków
  • 1 szklanka wody

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki foremką do pierogów.

Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Dodać do niego rozmrożony szpinak i dusić przez 1,5 minuty. Szpinak doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wsypać do tego mieloną gałkę muszkatołową, tarty parmezan i ser ricotta. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć to na pokrojone krążki z ciasta.

Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, a następnie wrzucić do gotującego się soku z czerwonych buraków wraz z 1 szklanką wody. Ravioli gotować przez 3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów