Buraczane ravioli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1413
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 350 g mrożonego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- Ponadto:
- 1 l soku z czerwonych buraków
- 1 szklanka wody
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do tego jajka, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki foremką do pierogów.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Dodać do niego rozmrożony szpinak i dusić przez 1,5 minuty. Szpinak doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wsypać do tego mieloną gałkę muszkatołową, tarty parmezan i ser ricotta. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć to na pokrojone krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, a następnie wrzucić do gotującego się soku z czerwonych buraków wraz z 1 szklanką wody. Ravioli gotować przez 3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz..
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Dodać do niego rozmrożony szpinak i dusić przez 1,5 minuty. Szpinak doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie wsypać do tego mieloną gałkę muszkatołową, tarty parmezan i ser ricotta. Całość wymieszać i dusić jeszcze przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć to na pokrojone krążki z ciasta.
Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, a następnie wrzucić do gotującego się soku z czerwonych buraków wraz z 1 szklanką wody. Ravioli gotować przez 3 minuty, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz..
Komentarze (0)