Naleśniki szpinakowe i z kurkumą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2315
Naleśniki szpinakowe i z kurkumą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 400 g śmietankowego serka kanapkowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i zmiksować go mikserem na jednolitą masę.

Przygotować nadzienie: serek kanapkowy przełożyć do miski. Dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz mielona paprykę chili. Składniki w misce dokładnie wymieszać i odstawić na czas usmażenia naleśników.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajka, wlać mleko oraz olej i wsypać szczyptę soli. Całość w misce zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do dwóch osobnych pojemniczków. Następnie do jednego z nich dodać zmiksowany wcześniej szpinak i dokładnie wymieszać. Do drugiego wsypać kurkumę i również dokładnie wymieszać.

Wymieszane składniki z obu pojemniczków przelać osobno chochelką na dwie rozgrzane patelnie bez tłuszczu i smażyć je z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni. Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie, wysmarować nożem, po czym całość zawinąć w rulony, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów