Naleśniki szpinakowe i z kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2315
Składniki:
- 150 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka 2%
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 400 g śmietankowego serka kanapkowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, osączyć z wody i zmiksować go mikserem na jednolitą masę.
Przygotować nadzienie: serek kanapkowy przełożyć do miski. Dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz mielona paprykę chili. Składniki w misce dokładnie wymieszać i odstawić na czas usmażenia naleśników.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajka, wlać mleko oraz olej i wsypać szczyptę soli. Całość w misce zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do dwóch osobnych pojemniczków. Następnie do jednego z nich dodać zmiksowany wcześniej szpinak i dokładnie wymieszać. Do drugiego wsypać kurkumę i również dokładnie wymieszać.
Wymieszane składniki z obu pojemniczków przelać osobno chochelką na dwie rozgrzane patelnie bez tłuszczu i smażyć je z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni. Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie, wysmarować nożem, po czym całość zawinąć w rulony, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować nadzienie: serek kanapkowy przełożyć do miski. Dodać do niego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz mielona paprykę chili. Składniki w misce dokładnie wymieszać i odstawić na czas usmażenia naleśników.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do rondla, wbić do niej jajka, wlać mleko oraz olej i wsypać szczyptę soli. Całość w misce zmiksować mikserem na jednolitą masę i przelać do dwóch osobnych pojemniczków. Następnie do jednego z nich dodać zmiksowany wcześniej szpinak i dokładnie wymieszać. Do drugiego wsypać kurkumę i również dokładnie wymieszać.
Wymieszane składniki z obu pojemniczków przelać osobno chochelką na dwie rozgrzane patelnie bez tłuszczu i smażyć je z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni. Na usmażone naleśniki nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie, wysmarować nożem, po czym całość zawinąć w rulony, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)